به انواع مختلفی از محصولات خام پلاستیکی که در طبیعت هستند، پلیمر گفته می‌شود. طبق نوع محصول نهایی مواد پلیمری آماده می‌شوند که تنوع زیادی دارد. پلیمرهای ساخته شده توسط انسان‌ها پلاستیک نام دارد که از واحدی به نام مونومر تشکیل می‌شوند. برای تشکیل زنجیره‌های طولانی، این مواد با میلیون‌ها مولکول دیگر پیوند می‌خورند تا بتوانند ویژگی‌های فیزیکی پلاستیک نهایی را تعیین کنند. در ادامه درباره انواع مواد پلیمری اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار خواهیم داد.

در این مقاله به بررسی ویژگی های این کامپاند، کاربردهای آن در صنایع مختلف و مزایا و معایب آن می پردازیم.ارائه محصولات با کیفیت به مصرف کننده همیشه الویت ما بوده است ،پس برای داشتن سطح بالاتری از کیفیت و خدمات در محصول برای تولید با  پدیدان پلیمر  تماس  بگیرید.

ویژگی‌های مواد پلیمری چیست؟

مواد پلیمری دارای ویژگی‌های زیر هستند:

  • عایق گرما و برق
  • وزن کم
  • حاوی مواد افزودنی
  • امکان ذوب مجدد
  • مقاوم بودن نسبت به مواد شیمیایی

در ادامه هر یک از ویژگی‌های بالا را توضیح می‌دهیم.

عایق گرما و برق

پلیمرها عایق حرارتی و الکتریکی هستند. وسایل برقی مانند سیم، پریز برق، سیم‌های ساخته یا روکش شده با مواد پلیمری ساخته می‌شوند. برای مثاب، دسته قابلمه، دستگیره قهوه جوش، هسته فوم یخچال و فریزر، لیوان عایق، کولر و مایکروفر نیز با پلیمر تولید می‌شوند. زیرا باید در برابر حرارت مقاوم باشند. بسیاری از اسکی بازان که از لباس زیر حرارتی استفاده می‌کنند، از پی پروپیلن درست شده است.

کم وزن

یکی دیگر از خواصی که مواد پلیمری دارد، سبک وزن بودن آن است که در عین حال قوی نیز هستند. از این رو کاربردهای فراوانی دارند. از مواد پلیمری می‌توان در ساخت اسباب بازی، ساختار استخوانی ایستگاه‌های فضایی، الیاف نایلونی که در جوراب شلواری و جلیقه‌های ضد گلوله استفاده کرد. این‌ها مواد پلیمری سبک هستند.

حاوی مواد افزودنی

در فرایند ساخت پلیمرها از موادی استفاده می‌شود که به آن مواد افزودنی می‌گویند. این مواد انعطاف‌پذیری، مقاومت و رنگ و ظاهر محصول را بهبود می‌بخشند و ویژگی‌های خاصی را به پلیمر اضافه می‌کنند.

امکان ذوب مجدد

یکی از ویژگی‌هایی که مواد پلیمری دارند این است که می‌توان آن‌ها را دوباره ذوب کرد. بدین ترتیب پس از پایان فرآیند شکل دهی، می‌توان آن را دوباره ذوب کرد و شکل جدیدی ایجاد کرد.

مقاوم نسبت به مواد شیمیایی

مواد پلیمری در برابر مواد شیمیایی بسیار مقاوم هستند. یک مثالی که می‌توان زد این است که بسیاری از مواد پاک کننده، در بسته بندی‌های پلاستیکی قرار دارند. 

انواع پلیمرهای صنعتی چیست؟

پلیمرهای صنعتی شامل موارد زیر هستند:

  • پلی استال
  • پلی اولفین
  • پلی کربنات
  • اتلین وینیل استات
  • پلی آمید
مواد پلیمری

معرفی پلی استال

پلی استال به‌عنوان پلاستیک مهندسی استفاده می‌شود و نوعی پلیمر ترموپلاستیک است. نام تجاری این پلیمر هوستافرم و پلی اکسی متیلن است. پلی استال خواص فیزیکی و مکانیکی بسیاری دارد که می‌توان به مقاومت بالا در برابر خوردگی، سایش و اشعه UV اشاره کرد. همچنین سختی  و استحکام این نوع پلیمر بالا است. پلی استال در صنایع خودرو سازی، الکترونیک و پزشکی استفاده می‌شود.

معرفی پلی کربنات

پلی کربنات نوعی پلاستیک گرما نرم است. پلی کربنات خاصیت ضد ضربه، شفافیت و مقاومت در برابر آتش دارد. از این رو در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. پلی کربنات از واکنش بین بیسفنول آ و کربنات دی فنیل تولوئن درست می‌شود. خواص پلی کربنات شامل شفافیت بالا، وزن کم و مقاومت  در برابر ضربه و شکنندگی است. از کاربردهای پلی کربنات در صنایع می‌توان به خودروسازی اشاره کرد اصولا در صنایع  و کاربرد هایی که نیاز به محصولی دارند که استحکام بسیار بالایی داشته باشد از این نوع مواد پلیمری برای تولید محصول استفاده میکنند.

معرفی اتیلن وینیل استات (EVA)

این پلیمر یک نوع پلیمر ترموپلاستیک است. اتیلن وینیل استات از مونومرهای اتیلن، وینیل استات و مواد دیگری تشکیل شده‌است. ویژگی‌های این ماده شامل مقاومت در برابر شکستگی، انعطاف‌پذیری، شفافیت، خواص الکتریکی، مقاومت در برابر پوسیدگی و خوردگی است که در صنایع مختلفی استفاده می‌شود. کاربردهای این پلیمر در تولید لباس شنا، کفش، لوازم ورزشی، سطوح قابل شستشو، تولید و بسته‌بندی فیلم‌های لاستیکی، قطعات خودرو، پوشش‌های کف، نوارهای لاستیک و غیره است.

معرفی پلی آمید

پلی آمید که نام دیگر آن نایلون است، یکی از انواع پلیمر مصنوعی بوده که از سال 1390 اولین بار تولید شد. پلی آمید از واحدهای آمیدی با مولکول‌های بلند درست شده و خواصی همچون مقاومت در برابر سایش بالا، اتصال در دمای بالا، مقاومت بالا در برابر ضربه و انعطاف‌پذیری است. پلی آمید در صنعت پوشاک برای تولید نخ مصنوعی از آن استفاده می‌کنند.

چگونه پلیمرها را طبقه‌بندی می‌کنند؟

روش‌های متعددی برای تقسیم‌بندی مواد پلیمری وجود دارد. از لحاظ کاربرد مواد پلیمری در صنعت به 5 گروه تقسیم می‌شوند که شامل زیر است:

  • پلاستیک‌ها
  • الیاف
  • لاستیک‌ها
  • پوشش‌ها
  • چسب‌ها

چگونه پلیمر را انتخاب می‌کنند؟

برای انتخاب پلیمر باید به نکات زیر توجه کرد:

  • خواص مکانیکی مانند وزن، مقاومت در برابر ضربه، انعطاف‌پذیری، سختی و استحکام
  • خواص نرم شدن مانند دمای نرم شدن، دمای کار و مقاومت در برابر حرارت
  • خواص شیمیایی مانند مقاومت در برابر مواد شیمیایی (اسید و باز)، میزان حل شدن در حلال‌های مختلف و ویژگی‌های الکتریکی
  • شفافیت که کاربرد آن برای بسته‌بندی، پوشش و نوشت افزار است.
  • هزینه تولید، قیمت بازار، دسترسی به مواد اولیه و عوامل دیگری که با هزینه اقتصادی مرتبط است.

صادرات مواد پلیمری

یکی از فعالیت‌هایی که به دلیل سود آوری بسیارش مورد توجه تولیدکنندگان داخلی مواد پلیمری قرار گرفته، صادرات محصولات است. مواد پلیمری در حجم بالا و قابل توجهی به کشورهای همسایه از جمله ترکیه، افغانستان، عراق و غیره صادر می‌شود. برخی از محصولات نیز وجود دارند که به کشورهای اروپایی نیز صادر می‌شوند.

یکی از مشکلاتی که در صادرات مواد پلیمری وجود دارد قیمت بازاریابی محصولات است. مشکل بزرگتری که وجود دارد مشکلات حقوقی و بانکی و حمل و نقل می‌باشد. مواد پلیمری باید تحت شرایط خاص و ویژه‌ای انتقال پیدا کنند زیرا کمترین خسارت و ریسک صورت گیرد. شرکت پدیدان پلیمر تولید کننده انواع مواد پلیمری، کامپاند، مستربچ،  افزودنی و غیره در صنعت پلاستیک است و آن را با کمترین ریسک پذیری و هزینه کم به کشورهای دیگر صادر می‌کند.

سوالات متداول:

پلیمرها زنجیره‌های بلند مولکولی هستند که از تکرار واحدهای ساختاری کوچک‌تر به نام مونومرها تشکیل شده‌اند.

پلیمرها در تولید محصولات متنوعی مانند پلاستیک‌ها، الیاف، لاستیک‌ها و مواد کامپوزیتی استفاده می‌شوند.

پلیمرهای طبیعی از منابع زیستی مانند گیاهان و جانوران به دست می‌آیند، در حالی که پلیمرهای مصنوعی در آزمایشگاه‌ها و کارخانه‌ها از طریق فرآیندهای شیمیایی تولید می‌شوند.